RSS

Астрономическата обсерватория „Славей Златев“

Астрономическата обсерватория – гр. Кърджали, е създадена с решение N 165, на ИК на Окръжен Народен Съвет, от 28 Септември 1966г. Октомври 1978г. обсерваторията получава нова сграда, в парк “Простор” През 1998г., с решение на Общинският съвет, обсерваторията носи името на своя създател – Славей Златев. С акт N 380/ 07.12.1999г., сградата е актувана като Публична общинска собственост.

Днес, обсерваторията е със статут на Извънучилищно учебно заведение. Основните приоритети, в работата са: разпространение и популяризиране на астрономическите познания, участие в космически проекти като партньор на водещи организации у нас и чужбина, работа по проблеми на съвременната астрономия. В АО се провежда редовна кръжочна дейност, лекции за ученици от училищата в общината и региона, водят се демонстрационни и рутинни астрономически наблюдения. В обсерваторията се надгражда върху познанията получени в учебните часове по астрономия, физика и природни науки.

Обсерваторията разполага с 150/2250mm Куде рефрактор (стационарен), 150/2220мм телескоп система Касегрен (мобилен) и други мобилни телескопи (рефрактори) производство предимно на Carl Zeiss Jena . Тези телескопи се комплектуват с камера – AL CCD5  или цифров фотоапарат Olympus E500.

Приоритетно се наблюдават обекти от Слънчевата система.

В архива на обсерваторията има множество фотографии, върху класически фотоматериали. От 1999г. и 2006г. са снимките на слънчевата корона направени с поляризационни филтри.

 

Астрономическата обсерватория е едно от най-интересните места за посещение в Кърджали. Чудесна възможност за едно вълнуващо „звездно пътуване“, обсерваторията е отворена за посещение през цялата седмица.

Адрес: Парк „Простор“ п.к.134 6600 Кърджали
E-mail: obskar@gmail.com
Телефон: +36161556

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: