RSS

Лагер-школата по астрономия и астрофизика „Белите брези” търси допълнителна финансова подкрепа за традиционното си 43-то годишно издание през 2013-та

17 апр.

Астроклуб „ВЕГА“, съвместно с катедрата по Астрономия, при Физическия факултет (ФзФ) на СУ „Св. Климент Охридски”  и Астрономическа обсерватория – гр. Кърджали, организира ежегодна лятна лагер-школа по астрономия и астрофизика

Там учениците и студентите се срещат с преподаватели-професионалисти и така повишават познанията си по астрономия, физика и неразривно свързаната  стях информатика. 

Но не само на теория. Отличителното на школата е, че провеждаме практиктически занятия, за да могат интересуващите се от астрономия да наблюдават и изследват със съвременни уреди най-интересните обекти във Вселената далеч от светлините на градовете.

Лагер-школата се провежда в Източните Родопи, близо до гр.Ардино, на 37 км от гр. Кърждали. Базата е в уединеният, красив и удобен малък туристически комплекс „Белите брези”, на около 1000 м надморска височина . 

Материалните разходи включват оборудване на наблюдателна площадка (вкл. електрозахранване), нощуване и храна за участниците, интернет-връзка за базата и за площадката. Нощуването е в скромни условия в хижи на туристическия комплекс.

Участват обикновено около 60-65 души, предимно ученици, няколко студенти и около петима преподаватели. По изградени през годините правила, студентите  обучават учениците. Преподавателите са професионални астрономи и провеждат  теоретичните занимания. Някои от тях са млади учени и докторанти от университети в ЕС, САЩ и други държави.

Никой от преподавателите не получава хонорар за участието си в школата.

Общо разходите за провеждането на 15-дневна лагер-школа с такъв състав и условия са около 15 300 лв (US$ 10 200).

В тези разходи влизат:

1. Нощувки: около 10 000 лв (по 10 лв на човек на вечер).

2. Транспортни разходи: лагер-школата заплаща еднопосочен билет на участниците от различните градове на страната: около 2000 лв (по 30 лв на човек).

3. Фонд за награди за най-изявените участници: около 300 лв.

4. Съпъстващи други необходими разходи: интернет-връзка, електрозахранване за наблюдателната площадка, рекламни и канцеларски материали, копирни услуги, санитарни материали и др.: около 1500 лв. 

5. Преподаватели обяд и вечеря: около 1500 лв

Школата обикновено се финансира с дарения от юридически и физически лица. Но 2012 година се очертава икономически твърде трудна за бизнеса и държавата. Затова търсим допълнителни и алтернативни източници на финансиране сред много по-широк кръг дарители. 

Астрономически клуб „ВЕГА” е регистриран като неправителствена организация – сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (фирмено дело № 333/ 1999 г. в районен съд Кърджали).

Сдружението е регистрирано и в централния регистър на Министерството на правосъдието за юридически лица с нестопанска цел под № 003/31.08.2007г. 

Целите на клуба, вписани в устава, са надграждане и популяризиране на познанията по астрономия и физика.

За реализиране на целите, освен лагер-школата, организираме ученици и студенти за участие в лекции, наблюдения на различни обекти и явления, експедиции и школи в извънградски условия.

По–пълна представа за историята и резултатите на лагер-школата можете да придобиете от специално посветения на нея уебсайт www.astro-brezi.org

Ще бъдем безкрайно благодарни на всеки, който ни помогне финансово, дори с най-малка сума, за да можем да проведем лагер-школата и през 2012 година за пореден 42-ри път!

Вашето дарение можете да направите на следните банкови сметки в банка УниКредит Булбанк:

BG47UNCR76301041399154 – в лева

BG20UNCR70001500477869 – в USD

 
Вашият коментар

Публикувано от на 17.04.2013 в Обяви

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: