RSS

ЛЯТНА ШКОЛА ПО АСТРОНОМИЯ И АСТРОФИЗИКА – ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ

11 май

Началото на лятната школа по Астрономия и Астрофизика е поставено през 1970г. Школата е резултат от съвместната работа на АО – гр. Кърджали и катедра “Астрономия” при Физически факултет (ФзФ) на СУ “Св. Климент Охридски”. Мотивите на първите организатори са  следните:

– Създаване на  място където да се събират ученици и студенти, от цялата страна, с изявени интереси към астрономията, физиката и другите природни науки.
– Организиране на временна извънградска наблюдателна база, далеч от светлините на градовете, оборудвана с възможно най – модерната, за времето си, мобилна наблюдателна апаратура.
– Програмата на школата, лекции и наблюдения, се съставя така, че да надгражда над познанията получени в редовните часове по съответните дисциплини.
– Школата е първата база където стажуват студенти,  специалност “Астрономия” при ФзФ (тогава още не е построена Нац. Обсерватория “Рожен”)
– Мотива на организаторите никога не е бил, школата да “произвежда” астрономи. Целта е била участниците да бъдат обучени да наблюдават/ експериментират, да събират наблюдателен материал и на тази база да направят своите изводи и заключения. През годините е имало  случаи когато от тези наблюдения са се раждали оригинални публикации.

– Работата по време на школата следва схемата:

(наблюдения)   ( обработка на наблюдателни данни)   ( презентация/ публикуване)

– В програмата времето наблюдения/ лекции е в съотношение 3:1, приблизително. Очевидно тежестта е в полза на “наблюдението”.
– Обекти на наблюденията са такива, които професионалната астрономия е поверила на любителите. Това са  активните през лятото метеорни потоци, затъмнителни и физически променливи звезди, Слънце и други обекти.
– Вечерите са плътно заети от наблюдателна работа. През деня времето се разделя за лекция, една на ден, намира се време и за обработка на получените наблюдения. Методите за обработка също еволюираха през годините. От изрисуване на графики, на милиметрова хартия, до използване на програмни продукти (??) за обработка на получени изображения и построяване графики. Така се уплътнява по-голяма част от работния ден. Това води и до повишаване познанията по Информатика и Информационни технологии.
Публикуването на резултатите, най-често става на Младежката научна конференция, организирана ежегодно, от НАОП “Николай Коперник” – гр. Варна.
Днес как изглеждат нещата. Мотивите и целите на школата са запазени. Променени са акцентите на програмата и отчасти е обновена наблюдателната апаратура. Опита ни показва, че броя на участниците не трябва да надвишава 50-55 души.
Във връзка с целите на школата, да се наблюдава и повишава теоретичната подготовка на участниците се организират следните дейности:
– Половин година преди началото на школата преподаватели от катедра “Астрономия”, научни работници от ИА при БАН и специалисти от няколко обсерватории, съставят програмата за наблюдения и лекции. Програмата и критериите за участие се публикуват в сайта на школата.
Техническа подготовка, съпровождаща школата
Дни преди началото, в ТК “Бели Брези”  (1000 м надморска височина) се оборудва наблюдателна площадка. Монтират се телескопи, осигурява се електрозахранване. Оборудва се лекционна зала с необходимите аудио- визуални средства.
–    От 2006г. се оборудва компютърен кабинет с достъп до Internet.
Акцента на програмата се променя в зависимост от интереса на участниците и акцента на съвременната наука. В първите години се дава приоритет на визуалните и фотографски наблюдения на различни космически обекти и явления  (метеорни потоци, променливи звезди).
Днес, с бързото навлизане на IT се търсят възможности за набавяне, макар и за кратко време, съвременни приемници. Традиционните методи за наблюдения се комбинират с традиционните или се заместват с нови характерни за съвременната наблюдателна наука.
От какво се нуждае днес школата. Да се завърши оборудването на наблюдателната апаратура със съвременни детектори на светлина.
Нека отбележим, че обсерваторията в Кърджали, респективно школата не разполагат дори с мултимедиен проектор и преносим PC. Неща задължителни при една нормална лекционна дейност.
Имаме куража, че школата ще продължи своята работа и от следния факт. Освен преподаватели с повече 20 години трудов стаж, в школата участват и млади учени – докторанти ( от европейски и америкаски ВУЗ). Нека отбележим, че това не са само физици. Сред тях има математици, биолози и историци. Имаме предложения за сериозни наблюдателни задачи от наши колеги.
През годините най-активно са участвали ученици от Плевен, МГ “Гео Милев”; преподавател Наташа Минкова, Варна; НАОП “Николай Коперник” групата на Ева Божурова, София; групата от НПМГ с водач Васил Желев, НАОП – Ямбол, през последните години и Силистра; АО “Галилео Галилей”.
Накрая, за ТК «Белите брези». Избора е направен заради много добрите атмосферни условия, за този род наблюдения.  Комплекса се намира на 30km. от Кърджали на пътя за Смолян. При 1000m. надморска височина, мястото най- приемливо комбинира условията за наблюдения, битуване и комуникации.
Ето защо тук, вече тридесетиосем години, се събират и заедно работят професионални астрономи, студенти и ученици.

http://astro-brezi.org/

Изготвил: Агоп Узунбохосян

 
Вашият коментар

Публикувано от на 11.05.2013 в Обяви

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: