RSS

Програма на лагер-школа по астрономия, астрофизика и информационни технологии „Бели Брези“ – 2013

15 юни

02.08 – пристигане

03.08 – работа по поляната, няма лекция

04.08 – Янина Методиева, ФзФ/СУ “Магнитна активност на много хладни звезди”

Александър Куртенков, ФзФ/СУ  “Алгоритъм за търсене на затъмнително-двойни звезди”

05.08 – Светлин Тасев (Принстън) – Цикъл лекции „От тoлумбичките до Слънцето“ Лекция 1  “Въведение във физиката”.

В тази обзорна лекция по физика ще похапнем тулумбички, ще направим малко физически (и физични) упражнения, и ще обсъдим как растат дърветата. За разказа ни ще ни помогнат господата Нютон, Галилей, Бете, ван Хелмонт, Карно, Гибс, Липман, и много други, но няма да разчитаме изцяло на тях. По време на лекцията, ще се опитаме с краката, ръцете и главите си да изведем основни физични закони без да използваме макари, клинове или трупчета. За целта ще ни се наложи да измерим радиуса на Земята с подскоци, температурата на Слънцето на пипане, както и масата на протона с горене. Междувременно ще видим, кои елементи във физиката са въведени за удобство (като мерните единици), кои представляват добри приближения (като коефициента на триене), и кои са наистина фундаментални закони.

06.08 – Антония Савчева (Харвард) и Светлин Тасев (Принстън)  – Цикъл лекции „От тулумбичките до Слънцето“. Лекция 2 “Животът, термодинамиката и всичко останало”

В тази лекция ще използваме законът за запазване на енергията, за да проследим как слънчевата енергия се превръща в химична в процеса на фотосинтеза в растенията. Как след това тази енергия се разпространява по всички етажи на хранителната верига. И как мускулите ни обръщат тази химична енергия в кинетична. Пътьом, ще видим какви ограничения за живота поставят законите на термодинамиката, и как точно животът на Земята е изцяло зависим от Слънцето. Ще завършим лекцията с преглед на процесите във вътрешността на Слънцето и неговата еволюция.

07.08 – свободен (поход 1)

08.08 – Антония Савчева (Харвард) –  Цикъл лекции „От тoлумбичките до Слънцето“. Лекция 3 “Магнитни полета на Слънцето и техната роля при слънчевите избухвания”

В последната лекция от цикъла, ще задълбаем в детайлните физични процеси, определящи слънчевата активност. Тази лекция ще въведе концепцията за магнитни полета и ефектите свързани с тях. Ще разгледаме произхода на магнитните полета във вътрешността на Слънцето и ще покажем различните режими на поведение в различните му слоеве. Магнитните полета определят поведението на активните области на Слънцето и играят доминираща роля в механизма на сльнчевите избухвания. Усукани и обтегнати магнитни въжета са в основата на стандартния модел за слънчевите избухвания. Тук ще рагледаме как тези въжета се формират и как повлияват избухванията. Ще въведем и концепцията за магнитно присъединяване като механизъм за освобождаване на енергията съдържаща се в магнитното поле.

09.08 – Георги Граховски (Лийдс)  – “Билярди и удари между небесните тела“.

Математическите билярди (билярдните системи) описват движението на материална точка в област с еластично-отразяващи граници. Това не е просто математическа теория, а по-скоро игрална площадка за изпробване на различни математически идеи. Първото систематично изложение на теорията на билярдната игра е на Гаспар Кориолис (1792 – 1843). Приблизително по същото време, през 1813 г. Жан-Виктор Понселе (намиращ се в руски плен)  доказва знаменитата си геометрична теорема, известна днес като поризъм на Понселе.

За изследване на билярдните системи (например анализът на поведението на билярдните траектории) се използват както геометрични методи, така и методи от теория на числата, топологията, ергодичната теория и класическата механика. Макар и по същество доста елементарни, тези методи позволяват получаването на силно нетривиални и на пръв поглед неочаквани резултати.

В настоящата лекция ще се опитаме да дадем обща представа за теорията, стояща зад билярдната игра, както и за някои проложения в небесната механика. В началото ще опишем основните геометрични свойства на билярдите, както и свирзаните с тях повърхности (коники и квадрики). След това ще се спрем на механиката на билярдното отражение. Ще покажем, че при движение на билярдните топки се запазват на пръв поглед неочаквани величини. Това се оказва достатъчно за точното решаване за уравненията на движението. Накрая ще опишем някои приложения на тази теория при изучаването на ударите между небесните тела. Това включва известната хипотеза на Пол Пенлеве (1863 – 1933), според която в задачата за N-те тела единствените особености се явяват ударите между телата, както и сравнително нови обобщения.

Настоящата лекция не предполага никакви предварителни знания, излизащи извън училищния материал (за задълбочено изучаване) по физика и математика.

– Ева Божурова (НАОП “Н. Коперник”, Варна) – “Николай Коперник и хелиоцентричната система.”

10.08 – свободен (поход 2)

11.08 – Момчил Молнар (Масачусетски технологичен институт) – “Физика на звездите”

В лекцията ще бъдат обяснени основните физични феномени, които протичат в недрата на звездите и чрез тяхното разбиране ще се опитаме да обясним стабилността и характеристиките на звездите, такива, каквито ги наблюдаваме.

12.08 – свободен / максимум

13.08 – свободен / максимум

14.08 – Презентации на децата

15.08 – Закриване

16.08 – заминаване

 
Вашият коментар

Публикувано от на 15.06.2013 в Обяви

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: