RSS

ЛАГЕР-ШКОЛА по АСТРОНОМИЯ и АСТРОФИЗИКА “БЕЛИ БРЕЗИ” – 2013г.

11 сеп.

В периода 02-16 август 2013г. се проведе 43-та Школа по Астрономия и Астрофизика. В работата ѝ взеха участие 68 души ученици, студенти и преподаватели.

Програмата бе наситена с наблюдения, лекции, представяне на получените резултати, спорт и туризъм. Тя бе приета след обсъждане и публикувана на сайтовете на школата. Доминираше наблюдателната част.

По време на школата настроенията се редуваха – сериозно и делово по време на наблюдения и лекции, както и весело по време на волейболните мачове, маратони и туристическите походи.

 

Участници:

Ученици от Враца, Плевен, Полски Тръмбеш, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, София и Кърджали.

Студенти от Физически факултет (ФзФ) на СУ „Св. Климент Охридски”,  Университета в Дъръм – Англия, Университета „Мария и Пиер Кюри” – Париж, MIT – Бостън, САЩ.

Лектори, млади специалисти и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”, Принстън – САЩ, Харвард – САЩ, MIT – САЩ, Университета във Виена, Лийдс (Англия).

         Предварителни резултати:

Регистрирани бяха метеори от поток „Персеиди” и няколко по-слаби потоци, действащи по същото време. Определени бяха радиантите и резултатите бяха изпратени до Международната метеорна организация (IMO). Направени бяха оценки на блясъка на променливи звезди и множество астрофотографии.

Получени са диаграми на Херцшпрунг-Ръсел за няколко разсеяни звездни купа – M34, NGC 457 и NGC 7789, чрез които са определени възрастите на съответните купове.         Направени са оценки на блясъка на 2 катаклизмични променливи и 3 Волф-Райе звезди, всичките от международни кампании за следене.

Направен бе успешен опит за засичане на два транзита на екзопланети около звездите WASP 52-b и Corot-2.

Получена бе кривата на блясъка на астероида 682 Hagar.

Последните две вечери бяха направени оценки на блясъка и криви на блясъка на новата от съзвездие Делфин. Наблюденията от школата са сред първите наблюдения на новата за целия свят. Данните за новата и астероида в момента се обработват прецизно и ще се включат в бъдещи публикации в международни астрономически списания.

Последните са резултати от работата на групата по CCD фотометрия. Всички получени кадри са обработвани с професионални софтуерни пакети, използвани от астрономи по целия свят.

Много е важно да се отбележи, че всички членове на групата по CCD фотометрия овладяха процедурите за обработка на астрономически изображения. Тази подготовка им дава възможност вече активно да се включват и в други международни кампании за следене на променливи обекти с качество на работата на професионално ниво.

 

От името на всички участници изказваме благодарности на всички фирми и физически лица, които спонсорираха провеждането на школата.

 

 

 

Септември 2013г.                                     Изготвили: Янина Методиева

гр. Кърджали                                                     Агоп Узунбохосян

 
Вашият коментар

Публикувано от на 11.09.2013 в Обяви

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: